O základních projevech života aneb příběh žabičky Hyly

18.08.2016 13:58

V jednom malém rybníčku na kraji lesa se z malého vajíčka narodila malá žabička, budeme jí říkat třeba Hyla arborea (rosnička zelená). Nenarodila se ale sama! Rodiče vsadili na jistotu – bude úspěch, když jejich geny (vlohy) přežijí alespoň v jednom organismu. Spolu s ní se vylíhla další čtyřicítka sourozenců. Určitě si říkáte, jestli nebude jim rybníček nakonec malý? Ale kdepak! O místo se postará jejich nepřátelský soused Pelophylax [čti Pelofylax] (v ČR známý jako skokan zelený), který spoustu jejích sourozenců sežere ještě dřív, než se rozkoukají. 

Teď dáme Hyle čas, ať se může v klidu přeměnit z pulce (na obrázku) v dospělou žábu. Postupně jí narostou zadní a přední končetiny a nakonec ztratí ocas. Tento proces se nazývá ontogeneze (česky vývin).

Haswell's Frog - Paracrinia haswelli tadpole.jpg

Kromě souseda Pelophylaxe (a další nepřátel) má mladá Hyla další starost. V jejím okolí úplně vymizeli mouchy, které měla ráda. Pokud se tedy nepřizpůsobí, zahyne. Nastává tedy okamžik EVOLUCE (VÝVOJ). Přežijí ti jedinci, kteří změní svoje zvyky. V tomto případě se jedná o malý krok stranou, ale existují druhy, které se musely radikálněji (více) přizpůsobit. Francouzský vědec Lamarck dával příkladem žirafu. Před hodně dávnou dobou žili na Zemi žirafy s krátkým krkem. Všechno bylo fajn, do té doby, dokud nezačali růst vyšší stromy. Jak známo bez jídla nelze žít, a tak není náhoda, že přežili (a tím pádem se i rozmnožovali) žirafy s dlouhými krky. Rodili se tedy opět žirafy s delším a delším krkem. Do té doby, dokud to nebylo zbytečně moc.

 

Ještě malá odbočka - všem známá a všemi oblíbená panda. Je tomu sice dávno, ale na Zemi žily masožravé pandy. Pak se ale stala chyba v jejich genetické výbavě. Genetická výbava je jakýsi recept, podle kterého se v těle matky vyvíjí plod. Tady se stala chyba v části receptu, která se týká chutí.

 

Stalo se to asi takhle:

krok T1R1 /gen ovlivňující chuť masa/: Pandy mají rády maso.

 

Chybou ve „výrobě“ mláděte se do jeho genetické výbavy napsalo tohle:

krok T1R1 /gen ovlivňující chuť masa/: Pandy NEmají rády maso.

 

A bylo to… Pandám přestalo maso chutnat. Tahle divná panda se rozmnožovala dál a dál a všechny pandy přestaly mít rády maso a přeorientovaly se na bambus, který žerou spokojeně v Čínské lidově-demokratické republice dodnes.

Giant Panda Tai Shan.JPG

Tak zpět k Hyle, která si tedy našla novou potravu jiný létající hmyz, rozmnožila se (nebudu říkat, že se zamilovala, protože to by bylo fakt úchylný psát o tom, že se žába zamilovala do jiný žáby J) s žabákem a měli spolu malé pulce, ze kterých se znovu vylíhly malé žabičky, které měli zase další žabičky a tak dále a tak dále.

Prostě řečeno základní projevy života jsou:

1) Pohyb

2) Růst

3) Vývin (ontogeneze)

4) Vývoj (evoluce)

5) rozmnožování

6) metabolismus (který byl lehce nastíněn v části pohádky, kdy Hyla neměla co žrát – metabolismus je získávání, přeměna a vylučování živin)

7) dráždivost (tenhle projev v příběhu není, ale dovede si jistě představit, co udělá žába, když jí chce chytit užovka? Jasně že zdrhne. Dráždivost je tedy reakce na nějaký podnět – v tomto případě na nebezpečí.)